Τα μνημεία της Λάρνακας αφηγούνται τις ιστορίες τους!
Ακούστε τα αγάλματα, τις προτομές και τα μνημεία της Λάρνακας να αφηγούνται την ιστορία τους με τα «δικά τους» λόγια.
Σαρώνοντας τον κωδικό QR, θα μάθετε τις μοναδικές ιστορίες των αγαλμάτων.
- Χάρτης (για εκτύπωση) εδώ και εδώ / (online) εδώ
Απολλώνιος ο Κιτιεύς: Η προτομή του γιατρού της εμπειρικής σχολής σκέψης που ήταν πρωτοπόρος της ιατρικής στην Κύπρο. Κείμενά του χρησιμοποιούνται σήμερα από σπουδαστές της ιατρικής.
Μνημείο Γενοκτονίας Αρμενίων: Είναι ένα μνημείο που απεικονίζει τον φοίνικα, αφιερωμένο στους πρώτους Αρμένιους πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στη Λάρνακα το 1921 για να γλυτώσουν από τη μαζική γενοκτονία.
Σταυρόσχημο Ειδώλιο στο Μουσείο Πιερίδη: Το είδωλο των 6000 χρόνων σε σχήμα σταυρού είναι ένα από τα πολλά ανεκτίμητα εκθέματα που εκτίθενται στο Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου.
Σάλπισμα της Ειρήνης: Το άγαλμα απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι που παίζει τρομπέτα. Βρίσκεται στο Δημοτικό Κήπο τον οποίο το επισκέπτονται οικογένειες με παιδιά.
Κίμων ο Αθηναίος: Ο Στρατηγός που νίκησε τους εχθρούς ακόμα «και νεκρός». Η προτομή είναι σύμβολο θάρρους και νίκης.
Κίμων – ΑΕΚ Αρένα: Το άγαλμα βρίσκεται στο νέο Στάδιο Αρένα. Είναι σύμβολο αρετής, νίκης, ενότητας, ομαδικότητας και αλληλεγγύης.
Ιπποκράτης: Κεφαλή που εκτίθεται στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, προς τιμήν του πιο καταξιωμένου ιατρού της αρχαιότητας.
Καλλιπάτειρα: Το άγαλμα βρίσκεται κοντά στο Φάρο Περβολιών αφιερωμένο σε αυτή τη μητέρα που πήρε μεγάλα ρίσκα για να παρακολουθήσει τον γιο της να αγωνίζεται στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Λέοντας ο Σοφός: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν πιστός θαυμαστής του Αγίου Λαζάρου και έχτισε την ομώνυμη εκκλησία προς τιμήν του.
Μακάριος Γ’: Το άγαλμα του Μακαρίου του Γ', Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας του νησιού που ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μιχαήλ Κάσιαλος: Το άγαλμα του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη/ζωγράφου που ξεκίνησε την καριέρα του στα 70 του χρόνια, είναι μια υπενθύμιση ότι ποτέ δεν είναι αργά να ακολουθήσεις τα όνειρά σου.
Αδελφή Σοφή Σιαμπόν: Η Γαλλίδα Καθολική Μοναχή του Αγίου Ιωσήφ της Μονής της Εμφανίσεως αφιέρωσε τη ζωή της στη φροντίδα των κατοίκων της Λάρνακας. Ο Ερωδιός έξω από το μοναστήρι είναι ένας φόρος τιμής στην υπομονή, τη σοφία και την πνευματική γνώση.
Τεύκρος Ανθίας: Η προτομή του ποιητή, που ήταν ένα ενεργό μέλος του εργατικού κινήματος, βρίσκεται στον Δημοτικό Κήπο.
Λέοντας της Βενετίας: Το άγαλμα είναι δώρο από τη Βενετία για την αδελφοποίησή της με την πόλη της Λάρνακας. Βρίσκεται στην πλατεία του μεσαιωνικού κάστρου.
Ζήνωνας Κιτιέας: Ο ιδρυτής της Στωικής Φιλοσοφικής σχολής τιμάται με τρία διαφορετικά αγάλματα στη Λάρνακα.
Κύπριος Πάνας: Βρίσκεται στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο της Αθηένου. Ο Κύπριος Πάνας έχει διαφορετική μορφή από τον Αρχαίο Έλληνα Θεό Πάνα της Αρκαδίας.
Άντρας με στεφάνι από φύλλα: Προτομή άνδρα που περιλαμβάνεται στη συλλογή αγαλμάτων και προτομών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λάρνακας.
Ιππότης Μεσαιωνικού Κάστρου: Χαραγμένος τάφος Γάλλου ιππότη που πέθανε στην Ταρτούς της Συρίας το 1330 και ο τάφος του μεταφέρθηκε στο Κάστρο της Λάρνακας.